Informace o článku
Ještě v úterý jsem byla šťastlivec, netušící, co geocaching (anglicky džiokešing, česky geokešing) vlastně je. Nyní již vím. Nepochybuji, že můj kůň b...
draacedraace
...denní cint...denní cint
05.03.2009 23:42:0005.03.2009 23:42:00

Geocaching aneb bacha na kačery, jsou všude! :o)

Ještě v úterý jsem byla šťastlivec, netušící, co geocaching (anglicky džiokešing, česky geokešing) vlastně je. Nyní již vím. Nepochybuji, že můj kůň bude z této události absolutně nadšený. Jenom ta představa, jak ho někde, pryč od domovské stáje, připnu ke stromu a další hodiny a hodiny budu hledat poklad, což s ohledem na mou chronickou dezorientaci nebude nic snadného...

Chudáček koníček. Budu ho muset parkovat opatrně, aby své stanoviště hystericky zoral v bezpečné vzdálenosti, jinak bude průhledné, kde zhruba keška číhá.

Pár slov o geocachingu

Geocaching zahrnuje dvě odvětví hravosti: turistiku a navigaci. Princip je jednoduchý. Hledač (cacher – počeštěno na „kačer“), si na netu vyhledá souřadnice cache (keše či kešky), které by rád vypátral. Seznam veškerých kešek, roztříděných do několika kategorií (stupeň obtížnosti apod.), visí na specializovaných webech, a po registraci nutné k získání oficiální hodnosti „kačera“ stačí vybrat si konkrétní lokalitu, zjistit počet kešů plus jejich souřadnice, a hurá – vyrážíme hledáme poklad:o)

Kešky mají různé podoby: některé obsahují pouze papírek s podpisy nálezců, u jiných můžete vložit vlastní kešku a vzít si nalezenou (drobné památeční předměty apod.) Princip však zůstává stejný: keš najít, doložit svůj nález (podpis, výměna kešky apod.), a poklad opět ukrýt. Seznam nalezených kešů každého registrovaného uživatele visí na webu, a majitelé kešek své poklady kontrolují, aby mohli nálezy kačerům potvrdit i virtuálně.

Hra je zábavná především i díky faktu, že hledání pokladů je de facto tajnou záležitostí. Při pátrání nesmíte být zpozorováni: obyvatelům neznalým geocachingu bylo přilepeno označení „mudla“, tedy „nic netušící“ /převzato z Harryho Pottera/. Mudlové jsou prekérka, pokud keška čeká na Václaváku, protože jak její vyzvednutí, tak i následné navrácení nelze dle pravidel provést jinak než nenápadně, a nebudeme si vysvětlovat, jaký stupeň přelidnění Václavák poskytuje. A nejen on, kvůli velké koncentraci mudlů jsme dnes s Kay nemohly vyzvednout kešky dvě:o)


První keška draacete

Bohužel se nepočítá, protože stále ještě nejsem registrovaná mezi kačery, ale nepopírám, že infantilní nadšení mi udělalo dobře. Geocachingu jsme s Kay věnovaly celou středu: v přestávce jsme sice musely na Háje, předat zhroucený HDD a vyzvednout nový, ale jinak zaměřování souřadnic a pátrání po keškách. První objevena mnou, druhou si připsala Kay, třetí a čtvrtou bohužel nešlo vyzvednout, kvůli mudlům, a pátá byla/nebyla. Dle souřadnic a nápověd bylo napohled víc než zřejmé, kde keška číhá, ale nenašli jsme ji; buď ji zrovna, skryt a v bezpečné vzdálenosti, držel bezmocný kačer nebo jsme úplně slepí:o)

Začínám se těšit na pojízdnost mého oře. Muhehe.

draace

Důležité odkazy:

www.geocaching.com

www.geocaching.cz


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Ještě jsem žádnou nedostala, ale již se ...

Ještě jsem žádnou nedostala, ale již se mi ráčily zdát mnohé sny na toto téma a také se konala jedna zuřivá honba skrz 50cm sněhu lesem ke skále, gps-ku v ruce (podíváme se tam v létě!!)... Geocaching je v podstatě nemoc :-D